Прогулянки з дитиною: поради для комфорту

Свіже повітря, міцний імунітет та нові враження — час у парку чи на подвір’ї має стати не тільки корисним, а й приємним досвідом для малечі. І не тільки, адже спільні прогулянки неабияк укріплюють відносини в родині. Якщо правильно їх організувати, в дорослому віці вони стануть одним з найтепліших дитячих спогадів.

З користю для малечі

Прогулянки можуть поєднувати спокійні та активні розваги, ігри, навчання, сон. Все залежить від віку дитини та умов. При плануванні активностей поза домом зважайте на такі нюанси:

  • Час. Рекомендується починати з 10–15 хвилин на першій прогулянці та поступово збільшувати до години. З дорослими дітьми, які вже звикли до навантажень, можна гуляти й довше, як того потребує організм. Наприклад у молодшому шкільному віці організм дуже активний, тож дозвілля на вулиці можна збільшити до 2-2,5 годин.

  • Погода. Перш за все — температура повітря. Якщо, одяг, взуття, іграшки, дитячі коляски відповідають порі року та комфортні для дитини, гуляти можна навіть за -15°C. У сильні морози чи, навпаки, спеку варто підлаштовувати виходи під самопочуття.

  • Світловий день. Для повноцінного розвитку організму необхідний вітамін D. Тож, якщо ви гуляєте один раз на добу, вибирайте «світлі» години.

  • Одяг, взуття, аксесуари. Вони повинні відповідати погоді, бути зручними та подобатись дитині.

  • Активності. Коли дитина трохи підросла, можна знайомити її з персональним транспортом. Найзручніше починати з беговелів, а для доросліших діток на allo.ua є безліч самокатів та велосипедів. Це допоможе урізноманітнити активність.

  • Соціалізація. Цей процес має відбуватися поетапно, згідно з рівнем розвитку, навичок та бажань окремої дитини. Поступово, крок за кроком, вчіть малюка вітатись, знайомитись та гратись, купувати щось в магазині, прибирати за собою, поводитись з тваринами. 

  • Навчання. Пізнавати світ на практиці завжди цікавіше. Особливо, у форматі гри. Досліджуйте рослини та птахів в парку, називайте кольори, рахуйте лави — все залежить від вашої фантазії.

Головне, щоб дитині було цікаво. Починайте пояснювати оточуючі речі та процеси змалку, привчайте малюка задавати питання та шукати відповіді. Так ви допомагаєте формувати допитливу та яскраву особистість.

З користю для батьків

Звісно, основна увага на прогулянці націлена на дитину. При цьому дорослі можуть використати час на вулиці та для себе. По-перше, це спосіб підвищити власну активність. Деякі батьки починають займатися спортом, підлаштовуючи легку пробіжку чи йогу під графік прогулянок.

Поки дитина спить у візочку, зручно прослуховувати аудіокниги чи подкасти, читати та навіть вивчати іноземні мови. А дехто з батьків вдало поєднує прогулянки з роботою на фрілансі, сучасні смартфони дозволяють це. Яким би не був ваш досвід батьківства, креативний підхід до прогулянок, увага до дитини та до себе зроблять цей досвід особливим.

www.kraskizhizni.com

Стишки для детского альбомаПодборки статей по воспитаниюМонтессори книги и видеоГленн Доман книги и карточкиРазвивающие мультики для детей