Яку фарбу обрати для дитячої кімнати?

Дбайливі батьки намагаються вибрати для оформлення дитячої кімнати красиві, практичні та безпечні оздоблювальні матеріали, зокрема фарбу для стін. Про неї і поговоримо у статті.

На сайті https://ars.ua/materiali-dlja-ozdoblennja/farbi-ta-laki/inter-erni-farbi/filter-pryznachennya_new:dlja+stin/ представлений широкий вибір інтер'єрних фарб різних виробників у різних цінових категоріях. Завдяки фільтру ви легко зможете знайти те, що вам необхідно. Якщо ви хочете пофарбувати дитячу кімнату, то вам слід знати декілька нюансів.

Переваги фарби

  • На відміну від шпалер пофарбована поверхня не боїться малюнків фломастерами, аквареллю та олівцями.

  • За нею легко доглядати, можна мити. У крайньому випадку видалити сліди творчості можна, просто зафарбувавши шаром зверху.

  • Фарба не боїться вологості та не відклеїться як шпалери.

Але мінуси теж є. Якщо на поверхні багато вад і нерівностей, знадобиться підготовка. Вирівнювання іноді стає тривалим та складним процесом.

Яку фарбу обрати для дитячої кімнати?

Яким кольором пофарбувати стіни у дитячій кімнаті

Традиція оформлювати кімнату дівчинки у рожевих відтінках, а хлопчика – у блакитних, на щастя, вже давно у минулому. Сьогодні фарбування стін у дитячій кімнаті передбачає не банальні поєднання кольорів та створення інтер'єру, який підкреслював би індивідуальність дитини.

Згідно з роботами психологів, з усього спектра найулюбленішим у дітей кольором є червоний, на другому місці — жовтий. При цьому синій та зелений сильно програють їм у популярності.

Які кольори зовсім відкидаються дітьми? Чорний, коричневий та сірий – темні, похмурі, вони рідко використовуються малюками навіть в малюнках. Слід зазначити, що у дослідженнях брали участь як хлопчики, і дівчатка.

То в який же колір фарбувати? Виразно яскравий: помаранчевий, жовтий і навіть червоний. Останній, як дивно це не звучало для дорослого, діє на дітей заспокійливо. Але, якщо до такого інтер'єру ви не готові, на допомогу прийде все те ж акцентне забарвлення, наприклад, в ігровій зоні.

Підбираючи відтінок, враховуйте орієнтацію квартири за рівнем її освітленості. У сонячних приміщеннях допускаються як теплі, так і холодні відтінки. У північних та мало освітлених бажано вибирати тепліші, з ноткою охристого кольору. Таким чином, не буде помітний недолік природного світла.

Якщо бажаєте розширити простір, використовуйте світлі відтінки. Для дуже невеликих приміщень підійдуть кольори наближені до білого діапазону тону.

Запишіть та збережіть номер кольору, який був використаний під час кольорування. Не викидайте фарбу після ремонту, тоді можна буде локально зафарбувати стійкі плями або оновити всю стіну.

Яку фарбу обрати для дитячої кімнати?

Вибираємо фарбу

Перше і головне правило - підібрати хорошу фарбу, яка буде безпечною для дитини. Сьогодні виробники пропонують так багато варіантів, що вибрати самостійно з цього різноманіття не так просто.

  • Головний критерій – екологічність. Як правило, вона залежить від розчинника. Так, речовини з основою, що складається з бензину або скипидару, не можуть бути використані для кімнати дитини. Найнадійніше - маркування «Для дитячих», вказане на упаковці. До екологічно чистих лакофарбових матеріалів відносять водорозбавлювані (дисперсійні) фарби. Вони практично не пахнуть, гіпоалергенні, швидко сохнуть. Саме їх спеціалісти рекомендують для стін у дитячих кімнат.

  • Також важливо підібрати фарби, що легко миються, стійкі до забруднення, механічних впливів. В цьому випадку батькам буде простіше відмити малюнок чи бруд зі стіни. Нанесіть фарбу, що миється, не тільки на стіни, але і на стелю. Багато батьків знають, що бризки від напоїв, шматочки їжі, пластилін можна виявити в найнесподіваніших місцях.

  • Вибирайте фарбу відомих компаній у сумлінних продавців. По-перше, це забезпечить якість матеріалу, а по-друге, зменшить шанс на придбання підробки. З усієї різноманітності представлених складів для дитячої підійдуть лише фарби для внутрішніх робіт. У крайньому випадку – універсальні. Справа в тому, що емульсія для оформлення екстер'єру може містити отруйні речовини, які на свіжому повітрі не впливають на організм, але в закритому приміщенні викликають алергічні реакції.

  • Крім того, важливим є показник зносостійкості — те, наскільки матеріал стійкий до механічного впливу.

  • Нарешті, має значення вологостійкість та паропроникність. Це різні параметри. Перша – стійкість до впливу вологи, а друга – те, як матеріал «дихає». Паропроникні фарби не затримують вологу, і можливість утворення цвілі зводиться до мінімуму.

Елена, www.kraskizhizni.com

Стишки для детского альбомаПодборки статей по воспитаниюМонтессори книги и видеоГленн Доман книги и карточкиРазвивающие мультики для детей